Contact rønnau

Use the form on the right to contact personally. Either about questions as well as interest in buying art and landscape architecture. 

Skovbrynet
Aarhus
Denmark

4041 4841

Vennelyst alfabet

VENNELYST ALFABET

Samt Tandlægehøjskolen, et kollegium for universitetets internationale gæsteforelæsere og Pressens Uddannelsescenter, PUC. Nederst lå dengang byens moderne kunstmuseum.

Vennelystparken bag bygningerne havde for 50 år siden disse træer som grænseflade mod gaden her, som bærer navnet på folkeparkens skaberJ. Høegh-Guldberg i 1840'erne. Lige ovenfor Vennelyst ligger C. F. Møllers smukke universitetsbyggeri

Ud af Høegh-Guldbergsgades mange store, gamle træer udvalgte jeg 6 udgåede elme, som fik nyt liv som et musikalsk forløb af skulpturtræer et godt stykke ind i 2000-årene.. 

Sjællandsgade-kvarteret har i en generation markeret sig som det mest progressive og eksperimenterende boligkvarter i Århus med hensyn til blandt andet fællesskab, solidaritet og trivsel. 

 

1. Lysthus

Ved museets parkeringsplads stod et særpræget elmetræ med 5 stammer.  Fire stammer er "samlet" i en enkelkomposition. En pavillon af to trekanter indeni hinanden. Et lysthus, (Vennelyst)!
Den femte stammeer omskabt til et humoristisk observationspost,hvorfra kunsthistorikere og andre kan betragte hele skulptur-forløbet. En fallisk form.

 
 

2. Tungen. JA eller NEJ

To stammeR blev til henholdsvis kæmpebogstaver,  som kan danne ordene JA eller NEJ, og en stor tunge. (Tale, kysse og vrænge) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3. Slangetræet:

En slange med skæl af ord... fragmenter fra Inger Christensens digtsamling ALFABET - om de mange uerkendte alfabeter som også findes, alfabeternes regn… Et anderledes Kundskabens Træ... . 

 

4. Kys Frøen

På det døde elmetræs kranium sidder en kæmpestor frø. En løvfrø. Den er 4 cm lang, lever i t ræerog kan skifte farver fra brunt til grønt.  Aarhus er nordgrænsen for dens udbredelse. 

Kys frøen og måske bliver træet igen levende som skulpturtræ!

5. DOBBELTHUS

To stammer smyger sig om hinanden uden helt at nå dammen. Jeg monumentaliserer denne. symbolik, dette uforenelige fællesskab, i en husform. . Højde ca. 5 meter. Toppen belagt med bladguld.

6. Ready-made

Et særpræget træ, hvor jeg har ladet træet tale ved kun at bevare en lille del af det oprundelige. Fremhævet det valgte som en naturens readymade.  Man kan gå ind i den resterende del, ja, nærmest tage den på som en kæmpefrakke. g.Land Art og museum

Stolen er kunsthistorikerens observationspost! For dette er jo kunst i proces, kunst i stadig forandring,  interagerende med vejrliget, årstiden, folk og fæ, og tidens tand, umuligt at overskue for hvad er så egentlig værket?
Huskede jeg at nævnen Humoren, en sjælden fugl i kunstens verden...

En række af kunsthistoriens ismer, er repræsenteret her (undertiden med et glimt i øjet). Naturens Readymade, Dobbelthusets Konkret Kunst, Kraniet og Frøens Surrealismen, Ordslangen Konceptkunsten, Tungen og bogstavernes Popkunsten, og Lysthus - med stol, erInstallationskunsten.

 

NB: DENNE SKULPTUR-SERIE EKSISTERER IKKE LÆNGERE. I 2016 var skulpturerne så medtagne af vind, vejr og tid, at de blev fjernet af kommunen.

STØTTET AF

Museumsdirektør Jens Erik Sørensen og i 1994 Århus Kommunes Kulturpulje ogKulturfonden.
Jørn Rønnau 1995.(under revision 2008, 2015 og 2018)